ŞEHİR TİYATROLARINDA TERMİK SANTRAL PROTESTOSU

07.12.2017

Tepebaşı’nda yapılması planlanan Kömürlü Termik Santrale karşı eylemlere Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçıları da katıldı. Sahneye konan 12 oyunun finalinde oyuncular yüzlerinde koruyucu maskelerle okudukları,  “Birazdan duyacaklarınız, çocuklarımızın ve hepimizin geleceğini çok yakından ilgilendiriyor” şeklinde başlayan metinle Eskişehirlileri uyardılar.

Şehir Tiyatroları sanatçıları, son günlerde Eskişehir’in gündeminde yer alan, Eskişehir’de inşa edilmesi planlanan Kömürlü Termik Santral konusu ile ilgili duyarlılıklarını sahneledikleri oyunun sonunda gerçekleştirdikleri eylemle dile getirdiler.

Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının bu sezon sahneye koyduğu 12 oyunun tamamında, tiyatrocular oyunun sonunda koruyucu maskelerle çıktılar. Sanatçılar birlikte, Kömürlü Termik Santralin neden olacağı zararlarla ilgili olarak, “Birazdan duyacaklarınız, çocuklarımızın ve hepimizin geleceğini çok yakından ilgilendiriyor. Eskişehir'de, hem de Tepebaşı ilçe sınırı içinde kurulması planlanan kömürlü termik santral hayata geçtiğinde, şehrimizde yaşam büyük ölçüde zedelenecektir. Hava kirliliği en çok yaşlıları, hamileleri ve çocuklarımızı etkileyecektir. Nefes almakta sıkıntılar yaşanacaktır. Birçok ürünün yetiştiği Alpu ovasında tarım yapılamayacak, bölgede hayvancılık bitecek, dünyada sadece İspanya ve Eskişehir'de çıkarılan lületaşı işlemeciliği sona erecektir. Başta Porsuk olmak üzere şehrimizdeki su kaynakları kirlenecek, içme sularımızda sıkıntılar yaşanacaktır” yazılı metni okudular.

Tiyatrocular konuşmalarını,  “Biz de Eskişehir’de Kömürlü Termik Santral istemiyoruz” diyerek sonlandırdılar. Seyircilerin alkışlayarak destek verdikleri sanatçılar protesto metni ile,  ‘Lüküs Hayat’, ‘Aslan Asker Şvayk’, ‘Ağır Roman’, ‘Ermişler Yada Günahkarlar’, ‘Yalancı Aranıyor’, ‘Sınır’,  ‘39 Basamak’, ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’, ‘Oyunun Oyunu’, ‘Evcil’, ‘Bir Şehnaz Oyun’ ve ‘Largo Desolato’ oyunlarının tümünde Eskişehirlileri Kömürlü Termik Santrale karşı uyaracaklar.